SDO 100 jaar

Koninklijke onderscheiding

 Koninklijke
 Erepenning

 11-11-2017

 

 

SDO FBLogo 40SDO TwitterLogo 40

Een ongelijke (taal) strijd

micofoon“Echt, ik had geen idee waar onze tegenstandsters van SDO het over hadden. De hele wedstrijd riepen ze elkaar allerlei dingen toe waar wij niets van begrepen. Dingen als ‘diep gaan’, ‘kantelen’ en ‘pak je zone’. Weet je, wij zijn een vriendinnenteam en speelden vandaag onze allereerste wedstrijd. We hebben echt nog een hoop te leren”. 

Het was een ongelijke strijd. Vanaf de eerste minuut was te zien dat ik als scheidsrechter aan het eind van de wedstrijd een extra blaadje nodig zou hebben om een monsterscore in te vullen. Het tweede team van vrouwen SDO (zondag) was goed op elkaar ingespeeld. Had geleerd wat positiespel was, aannemen, passen en - vandaag vooral - scoren. Hun tegenstandsters hadden de afgelopen week hun eerste training gehad. Hadden geleerd om op de goede manier in te gooien en een doeltrap te nemen. Voor de meesten van hen was buitenspel nog een onbekend gegeven dat ik hen in de loop van de wedstrijd kon uitleggen. Ze deden hun uiterste best, maar tegen een SDO team dat al jaren samen speelt was het onbegonnen werk. 

Vooral het verschil in taalgebruik tussen de twee teams was opvallend. Ik had er alle tijd voor om daar naar te luisteren. Want over de hele wedstrijd gemeten hoefde ik maar drie keer voor een overtreding te fluiten.

Waar de tegenstandsters van SDO elkaar lange en aanmoedigende zinnen toeriepen als ‘Marlies, zorg dat ze er niet langs komt’ of ‘Kom, we gaan met z’n allen naar voren toe’, riepen de SDO dames elkaar adviezen toe in voetbalcodetaal zoals dat ook bij voetbalanalisten op RTL7 valt te horen. Dat ging dan met uitroepen als ‘breed houden!!’,’pak de zestien’ of ‘inschuiven!’. 

Zoals gezegd: het was een ongelijke strijd. Met de taal en met de bal. Bij rust stond het 10 - 0 en de eindstand kwam uit op een niet-geflatteerde 21-0. Bovendien schoten de SDO dames nog zes keer op lat en paal. En de SDO keepster kreeg om precies te zijn 1 balcontact: een terugspeelbal. 

Maar los van die uitslag: als geen ander beheersen de vrouwen van SDO de voetbaltaal. 

 

Copyright © 2018. All Rights Reserved.