SDO 100 jaar

Koninklijke onderscheiding

 Koninklijke
 Erepenning

 11-11-2017

 

 

SDO FBLogo 40SDO TwitterLogo 40

SDO, want Roomse club was een must

1957 Sportpark Zuid Voetbalvereniging SDO (Samenspel Doet Overwinnen) bestaat op 7 november precies honderd jaar. In een eeuw is de Bussumse club uitgegroeid tot een gerespecteerde hoofdklasser. Het jubileum wordt uitgebreid gevierd, onder meer met een boek en een feestweekend, op 10, 11 en 12 november.
SDO, de alom gerespecteerde club uit Bussum, zag op 7 november exact honderd jaar geleden het levenslicht. Terwijl de wereld in brand stond tijdens de Eerste Wereldoorlog - het vuur bereikte Nederland natuurlijk niet omdat ons land neutraal was - vonden drie jonge jongens het tijd worden voor een ’eigen’ voetbalclub, naast het al bestaande Allen Weerbaar in Bussum.


Johan van der Geest, de duizendpoot die zo belangrijk is voor de organisatie bij SDO, heeft zijn boek over de geschiedenis van de club bijna af. Drie jaar geleden begon hij met het verzamelen van zoveel mogelijk gegevens en is hij vooral gaan lezen. Dat duurde al met al ongeveer een jaar en daarna is hij achter de computer gedoken om de historie minutieus in kaart te brengen. Dat het boek straks tijdens de festiviteiten nog niet gepresenteerd zal worden, zit hem in het feit dat Van der Geest ook juist een deel van het boek wil wijden aan de feestelijke gebeurtenissen van de komende weken en maanden.
7 november 1917 dus. Fons Kohl (17), Frans Weitjes (16) en Evert Kraaikamp (16) zetten op de kamer van eerstgenoemde plannen om een voetbalclub te stichten om in realiteit. „Waarom dat juist tijdens de Eerste Wereldoorlog gebeurde, wat inderdaad een raar moment is, dat heb ik niet terug kunnen vinden”, zegt de zeventigjarige Van der Geest. „Wat wél heel duidelijk is geworden is het waarom van de nieuwe club. Er moest in de ogen van het drietal absoluut een rooms-katholieke voetbalvereniging komen. Ze haalden in feite hun neus op voor een club als AW, zo kun je dat gerust zeggen.”
Wie lid wilde worden, en dat kon pas vanaf je dertiende, betaalde een gulden. De weekcontributie bedroeg vijf cent en ledenvergaderingen moesten verplicht bezocht worden. Wie niet kwam opdagen, betaalde een boete van vijf cent.
SDO heeft enkele moeilijke periodes ternauwernood overleefd. Bij het tienjarig bestaan waren er nog maar twaalf leden en moest worden gevreesd voor een vroegtijdig einde. Gelukkig voor SDO werd buurtclub DWS bereid gevonden om te fuseren, waardoor er wat meer vet op de botten ontstond. Ook in de crisisjaren die zouden volgen, met torenhoge werkloosheidscijfers, had SDO het moeilijk. Sporten had geen prioriteit, gevulde magen des te meer.
Na de Tweede Wereldoorlog werd SDO langzaam een omnivereniging, een boom met verschillende takken. „Dat is eigenlijk vrij geruisloos gegaan, ook het integreren van meisjes en vrouwen in de club. Er kwam handbal, gymnastiek, er was even een volleybalvereniging en honkbal, dat door het leven ging onder de naam Scimitars. Later werd dat HCAW.”Zo vriendelijk als de nieuwe loten aan de stam werden begroet, ze werden er naar verloop van tijd ook weer afgezaagd. „Ja, handbal verdween in 1991 en in 2000 stopte de gymnastiekafdeling. Het is nu alleen nog voetbal.”
Het rooms-katholieke etiket bestaat niet meer echt, zo betoogt Van der Geest. „In naam misschien nog wel, maar het is verwaterd. Wat wel is gebleven: de harde eis om een fatsoenlijke club te zijn. Met respect voor andere mensen en gericht op de ontwikkeling van jeugd.”
Locaties
In het eerste jaar van het net opgerichte SDO speelden de Bussumse voetballers op verschillende locaties. De club begon op een terrein aan de Zwarteweg in Bussum en verhuisde voor de start van het volgende seizoen naar de velden van EMM aan de Ericaweg in Hilversum (!).
In die periode waren er ook wedstrijden op het AW-terrein achter de algemene begraafplaats in Bussum en achter de watertoren. SDO week eveneens af en toe uit naar Laren, naar de velden van LVV.
In 1934 verkaste de club naar de locatie aan het Laegieskamp, naast het complex van het huidige BFC, waar nu Gooische hockeyt. Veel later, in 1957, ging het eerste elftal spelen op sportpark Zuid en de rest van de club om de hoek, op de Abraham Kuyperlaan, in De Kuil. Dit is de accommodatie waar de vereniging momenteel nog steeds domicilie houdt.
Veertien jaar later kwam ook SDO 1 in De Kuil voetballen. Van der Geest: „Ik heb nog prachtige foto’s van drieduizend toeschouwers bij de beladen derby tegen BFC, op sportpark Zuid. Touwen om het veld om het publiek op afstand te houden. Volle tribunes, er was daar zelfs een koninklijke loge. Er bestond al een grote rivaliteit tussen SDO en BFC, maar van uit de hand gelopen wedstrijden heb ik niets terug kunnen vinden. Het bleef allemaal binnen de grenzen.”
In de Tweede Wereldoorlog voetbalde men in Nederland gewoon door. Het was misschien ook wel een methode om alle ellende voor een moment te kunnen vergeten. Er gebeurde iets heel opmerkelijks vlak voordat de oorlog uitbrak. SDO kon tijdens de mobilisatie geregeld elftallen niet volledig bemand krijgen, omdat nogal wat jongens verspreid over het land gelegerd waren.
„Ja, soms kwamen er soldaten dan naar Bussum, speelden op zondag hun wedstrijd en gingen dan ’s avonds weer terug naar het leger”, vertelt Van der Geest. „Het was mei 1940 en bijvoorbeeld een van de betere spelers, M. van den Berg, zat in dienst in Babberich, aan de Duitse grens. Aan de commandant van de 207de infanteriedivisie werd gevraagd of Van den Berg mocht meespelen met SDO. Er kwam toestemming, als hij op zondagavond maar terug was. Hij ging dan met de trein op en neer.”
Programma jubileum
Hoewel er al vele evenementen zijn geweest bij het feestvierende SDO, ligt het zwaartepunt van de festiviteiten rond het honderdjarig bestaan op volgend weekend.
Op vrijdagavond 10 november is de feesttent waarin de jubilaris de reünisten ontvangt, geheel ingericht. Showballet Nicole, DJ-M-Ties, en het koor Het Ruime Sop (met een aantal SDO’ers) zullen voor de sfeer zorgen.
De tent is zaterdag 11 november geopend om 19.00 uur en showband Vijos opent de feestavond. Hans Fokker praat de avond net als vrijdag verder aan elkaar en hij introduceert onder anderen opnieuw DJ-M-Ties, de live-band Sonny’s Inc. en John West. Om 1.00 uur ’s nachts wordt de avond afgesloten.
Zondagmiddag 12 november wordt er gevoetbald op sportpark De Kuil. Nadat de G-voetballers om 13.30 uur hun kunsten hebben vertoond, staat om 14.00 uur de wedstrijd tussen de huidige A-selectie en oud-SDO gepland. Daar staat de nodige druk op omdat koste wat het kost gezichtsverlies moet worden vermeden. Ivar van Dinteren, de huidige trainer, en een van zijn voorgangers Rick Schipper zullen hun opwachting maken bij oud-SDO.
’s Middags om 16.10 uur is de loterij waarbij een splinternieuwe Toyota Aygo te winnen valt, alsmede een flatscreen en een fiets. Een notaris doet de trekking. Er zijn ongeveer 1700 loten verkocht à raison van tien euro en de club hoopt dat het streefgetal 2500 nog gehaald gaat worden. Dan is het weer de beurt aan DJ-M-Ties en Alex, waarna de sluiting volgt.

Hoofd Sponsors

Huidige bezoekers

We hebben 261 gasten en geen leden online

Copyright © 2018. All Rights Reserved.